Články

Frederick W. Taylor - "otec vědeckého řízení"

27. 10. 2015 - Mgr. Jana Bejčková

V historii průmyslu, podnikání a inovací nalezneme mnoho známých osobností, které se nesmazatelně vryly do paměti lidí po celém světě. Byly natolik úspěšné a na svou dobu moderní, inovativní a odvážné, že jejich odkaz v podobě myšlenek, metod apod. je i v současné době více než inspirativní a použitelný. Dnes Vám představíme další z těchto osobností – Fredericka Taylora.

Již od svého mládí se Frederick Taylor pokoušel zlepšit vše, co viděl. Ostatní děti ho považovaly za divného, protože to vypadalo, že se více zajímá např. o to, jak je položené hřiště, než o vlastní hru. Je pokládán za otce vědeckého řízení, za zakladatele moderního managementu. Snažil se zlepšit průmyslovou efektivitu, byl jedním z rozumových vůdců "Hnutí efektivity."

Za velmi významné můžeme považovat jeho působení především ve společnosti Midvale Steel. Začal zde jako běžný pracovník a v krátkém období šesti let postupně povýšil na strojaře, předáka, mistra v obchodě, mechanika s odpovědností za opravy a údržbu závodu a nakonec na hlavního strojního inženýra.

Snažil se vzbudit zájem zaměstnanců na zvyšování výkonu a zisku podniku. Tvrdil, že nejvyšší zisk je tam, kde jsou nejnižší náklady. Těch se dá dosáhnout šetřením kapitálu a zvyšováním výkonnosti. Věnoval se především organizaci práce a přišel se zásadními doporučeními ohledně její optimalizace, normalizace a ergonomie. Ve svém řízení používal technokratický přístup. Snažil se u dělníků v hromadné výrobě eliminovat všechny zbytečné pohyby a nalézt ty nejefektivnější.

F. W. Taylor

Velký důraz kladl na normování a ergonomii pracovních pohybů. Pro stanovení normy nepoužíval průměrnou hodnotu, ale nejlepší výkon. Tvrdil, že dělník musí jasně znát, co a jak dělat, a mít při tom normalizované pomůcky a materiál. Jen tak lze trvale zachovat vysoký výkon. Rozebíral práci v časových snímcích a zkoumal každý pohyb při vykonávání určité činnosti. Operace rozdělil na úkony a pohyby a stopkami měřil čas těchto pohybů a časů. Po sečtení jednotlivých časů získal výsledný čas dané operace. Následně podle výsledků nejlepších pracovníků normoval správný způsob provedení dané činnosti a optimalizoval i podobu pracovního náčiní (například velikost lopaty). Takto prudce zefektivnil práci ve výrobě, což se odrazilo také na zvýšení zisku podniku.

Managementu kladl za úkol vytvořit správné pracovní příležitosti a mzdový systém. Při výběru vedoucích pracovníků zdůrazňoval 9 vlastností kvality: inteligence, vzdělanost, zvláštní a odborné znalosti, zručnost nebo sílu, energičnost, pevnou povahu, poctivost, zdravý úsudek a dobré zdraví.

Podstatu svých myšlenek shrnuje takto: přesnost místo ustálených zvyků, harmonii místo rozporů, spolupráci místo individuálních postupů, maximální produktivitu místo minimální, podněcování každého pracovníka k maximálnímu výkonu a zabezpečení správného odměňování. Zdůrazňoval plánování a kontrolu, což vyžadovalo specializované vedení.

Hlavní zásady Taylorova způsobu řízení
  • Nahradit navrhování pracovních postupů z tehdejšího "od oka" na vědecký design pracovní činnosti na základě předchozího pozorování. (Studujte, jakým způsobem zaměstnanci vykonávají své úlohy na pracovišti, sbírejte všechny poznatky a informace pracovníků o jejich práci a experimentujte se způsoby, jak zdokonalit plnění úloh.)
  • Jasně vymezit velkou denní normu práce.
  • Normalizace a srovnatelnost podmínek. (Kodifikujte nové metody plnění úloh do písemných pravidel a norem řídících postup.)
  • Raději vybírat, školit a rozvíjet každého zaměstnance odborným způsobem, než je nechat, aby se rozvíjeli sami. (Důkladně vybírejte pracovníky tak, aby měli schopnosti a znalosti, které odpovídají potřebám úlohy a trénujte je, aby vykonávali úlohy podle zavedených pravidel a postupů.)
  • Poskytnout detailní instrukce a dohled nad každým pracovníkem a nad plněním jeho úkolu.
  • Rozdělit práci rovnoměrně mezi manažery a pracovníky tak, že manažeři aplikují vědecké přístupy v řízení a pracovníci vykonávají vlastní úkoly.
  • Vzájemná kolegiální spolupráce a vzájemné sdílení nejlepších pracovních postupů.
  • Provázání výkonu a odměny. (Za splnění vysoká odměna, za nesplnění prodělek. Stanovte vhodnou nebo přijatelnou úroveň vykonání úlohy a potom vypracujte výplatní systém, který poskytne odměnu za výkon nad přijatelnou úroveň.)

Zásady byly publikovány v Taylorově knize Principles of Scientific Management vydané v r. 1911.


Mám zájem o konzultaci / chci se vzdělávat


Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.